Ongepland zwanger

Persoonlijke Zorg bij Ongeplande Zwangerschap

Wanneer je ongepland zwanger raakt, kan dat je wereld op zijn kop zetten. Ondanks je best mogelijke voorzorgsmaatregelen, kan er toch iets onverwachts gebeuren. Of je nu gepland of ongepland zwanger bent, je bent bij ons altijd welkom. We begrijpen dat je veel vragen en twijfels hebt en willen je helpen met eerlijke en duidelijke informatie, zonder vooroordelen, en met ruimte voor jouw wensen.

Voor een Weloverwogen Besluit

Een ongeplande zwangerschap kan je direct in een onbekende en overweldigende situatie brengen. Misschien heb je nooit over het ouderschap nagedacht, of heb je het hierover nooit met je partner gehad. Of je hebt misschien geen partner en vraagt je af hoe je hiermee om moet gaan. Voordat je een beslissing maakt over de toekomst, is het belangrijk om alles rustig op een rijtje te zetten. Wij staan klaar om je te ondersteunen, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen dat het beste bij jouw leven past.

Ongewenst Zwanger?

Ongepland zwanger zijn betekent niet altijd dat je zwangerschap ongewenst is, maar soms kan dat wel het geval zijn. Als je je zwangerschap ongewenst vindt, willen wij je helpen door je vragen te beantwoorden en je te begeleiden naar andere zorgverleners als je besluit de zwangerschap te beëindigen.
Je kunt altijd bij ons terecht.Ons team staat klaar om naar je verhaal te luisteren, je te informeren, en je te helpen met de volgende stappen, ongeacht de keuze die je maakt.
Bel ons om een afspraak te maken. Wij bieden persoonlijke zorg en ondersteuning in elke situatie.

Onbedoeld Zwanger: Wat Zijn Je Mogelijkheden?

Als je onbedoeld zwanger bent, heb je verschillende opties, afhankelijk van de duur van je zwangerschap en je persoonlijke omstandigheden:

1. **Doorgaan met de zwangerschap**: Als je besluit het kind te houden en op te voeden, is het belangrijk om snel een afspraak te maken voor vroege controle en begeleiding.

2. **Adoptie of Pleegzorg**: Je kunt overwegen om je baby ter adoptie aan te bieden of in een pleeggezin te plaatsen.

3. **Beëindigen van de zwangerschap**: Als je besluit om de zwangerschap te beëindigen, zijn er medische opties zoals medicamenteuze abortus of een curettage.

Laat altijd je zwangerschap bevestigen door een verloskundige middels een echo. Vanuit daar kunnen we je precies informeren over de zwangerschapsduur en je begeleiden naar de juiste instanties. Organisaties zoals FIOM ( link fiom.nl) , SIRIZ ( siriz.n), e[Sense](https://sense.info/nl/zwanger/zwanger-en-dan) en onbedoeld zwanger: Home | Informatiepunt onbedoelde zwangerschap (infopuntonbedoeldzwanger.nl) bieden uitgebreide informatie en ondersteuning bij je keuze.

Abortuskliniek in Roermond: Voor informatie over abortusbehandelingen kun je terecht bij de abortuskliniek in Roermond, waar je professioneel en empathisch geholpen wordt.

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen staat. We zijn hier om je te ondersteunen en te begeleiden in elke stap die je kiest te nemen. Neem gerust contact met ons op voor hulp en advies in deze kwetsbare periode.

Nood anticonceptie:
Als je onverhoopt onveilige seks hebt gehad of je anticonceptie is mislukt, kan noodanticonceptie een optie zijn om een ongeplande zwangerschap te voorkomen. Het is belangrijk om snel te handelen, want de effectiviteit van noodanticonceptie hangt af van hoe snel je de pil neemt na de onveilige seks.

Wat is Noodanticonceptie?

Noodanticonceptie, vaak aangeduid als de morning-afterpil, is een methode om zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks. Er zijn twee hoofdtypen noodanticonceptie:

  1. Morning-afterpil: Deze pil bevat hormonen die voorkomen dat je eicel vrijkomt uit je eierstok, of die het moeilijker maken voor een bevruchte eicel om zich in je baarmoeder te nestelen. Er zijn twee soorten pillen:
    • Levonorgestrel (zoals Plan B One-Step): Effectief tot 72 uur na de onveilige seks.
    • Ulipristalacetaat (zoals EllaOne): Effectief tot 120 uur (5 dagen) na de onveilige seks en kan iets effectiever zijn dan levonorgestrel.
  2. Koperspiraal: Dit is een vorm van noodanticonceptie die door een verloskundige of arts kan worden geplaatst binnen 5 dagen na onveilige seks. Het is zeer effectief en kan ook als langdurige anticonceptie worden gebruikt.

Hoe Werkt Het?

De morning-afterpil werkt door je lichaam te helpen voorkomen dat een zwangerschap begint. Dit kan op drie manieren:

  • Het voorkomen van de ovulatie (eivrijlating).
  • Het belemmeren van de bevruchting van een eicel door zaadcellen.
  • Het voorkomen van implantatie van een bevruchte eicel in de baarmoeder.

Waar Te Verkrijgen?

De morning-afterpil kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist. Als je de pil niet binnen de aanbevolen tijd kunt halen of als je vragen hebt over de geschiktheid ervan, kun je contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Belangrijke Opmerkingen

  • Effectiviteit: Hoe sneller je de noodanticonceptie neemt, hoe effectiever deze zal zijn. Het is geen garantie tegen zwangerschap, maar kan de kans aanzienlijk verkleinen.
  • Bijwerkingen: Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en onregelmatige menstruatie. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk.
  • Geen vervanging: Noodanticonceptie is geen vervanging voor regelmatige anticonceptie. Het is bedoeld voor noodgevallen en moet niet als reguliere anticonceptiemethode worden gebruikt.

Heb je onveilige seks gehad en vraag je je af wat je kunt doen? Neem zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op voor advies en ondersteuning. Wij zijn er om je te helpen met alle opties en om ervoor te zorgen dat je de juiste zorg krijgt, ook in het weekend!
Bel met 046-4811850> spoedlijn



evt quote
Het leven is wat je gebeurt,terwijl je andere plannen maakt
– acda en de munnik-