Ondersteuning bij een miskraam

Soms verloopt een zwangerschap anders dan gehoopt en kan het eindigen in een miskraam. Er komt dan een abrupt een einde aan je toekomstbeeld. Het verdriet kan in het begin intens zijn, vooral als het verlies plaatsvindt voordat de buitenwereld op de hoogte is van je zwangerschap. Hoewel we het niet kunnen voorkomen, willen we je graag goed ondersteunen en begeleiden tijdens deze verdrietige periode.

Oorzaken en verloop van een miskraam

Een miskraam kan verschillende oorzaken hebben, zoals genetische afwijkingen bij de embryo, hormonale onbalans, of medische aandoeningen bij de moeder. Vaak ontstaan miskramen door afwijkingen in de chromosomen bij de bevruchting van de eicel. Dit komt voor bij ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen, en jaarlijks ervaren zo’n 20.000 vrouwen in Nederland een miskraam. De medische term hiervoor is spontane abortus.

In de vroege fase van de zwangerschap kun je het eerst merken door symptomen zoals bloedverlies en buikpijn, die aanvoelen als menstruatieklachten. Soms wordt tijdens een echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Mogelijkheden en behandelopties

Je kunt kiezen om af te wachten totdat de miskraam spontaan optreedt, wat medisch gezien geen kwaad kan en geen gevolgen heeft voor een eventuele volgende zwangerschap. Als je later besluit dat je liever verwezen wilt worden naar de gynaecoloog, kan dit altijd. In sommige gevallen, zoals bij veel of aanhoudend bloedverlies of pijn, kan een medische behandeling nodig zijn. Dit kan door middel van medicatie of een curettage.

Spontaan beloop:

Afhankelijk van het verloop en de termijn van de miskraam, kun je te maken krijgen met meer of minder zichtbaar weefsel. Vaak lijkt het op een hevige menstruatie met bloedverlies, stukjes baarmoederslijmvlies en stolsels. Dit bloedverlies neemt meestal snel af en stopt binnen enkele dagen, gemiddeld 5 tot 10dagen. Als het langer aanhoudt, neem dan contact met ons op.

– **Medicatie**: Tabletten kunnen een spontane miskraam opwekken, wat meestal thuis gebeurt. Na inname van de tabletten, zul je binnen enkele uren buikkrampen en bloedverlies gaan ervaren. Vaak hetzelfde als hierboven is beschreven bij een spontaan beloop.
Goed om te weten: De medicijnen werken niet altijd; bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt dit niet en kan alsnog een curettage nodig zijn.

– Curettage: Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina leeggezogen of schoongemaakt met een dun slangetje of schrapertje. Deze ingreep duurt 5-10 minuten en wordt onder narcose uitgevoerd, zodat je niets van de ingreep merkt.

Bekijk alle informatie in de korte films die onze beroepsvereniging gemaakt heeft in samenwerking met de NVOG (beroepsvereniging gynaecologen)(link) Films: Niet vitale zwangerschap en miskraam – de Verloskundige (KNOV)

Emotioneel herstel

Het emotionele herstel na een miskraam kan complex en langdurig zijn. Iedereen beleeft en verwerkt dit verlies op zijn eigen manier. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

– Neem je gevoelens serieus: Verdriet, schuldgevoel, ongeloof, boosheid of opluchting zijn allemaal normale reacties.

– Praat erover: Deel je gevoelens met vrienden, familie of een professioneel begeleider. Wij staan ook klaar om je te ondersteunen.

– Doe wat goed voelt: Zet een herinneringsbeeldje neer, plant een boom, kies een sieraad als herinnering, schrijf een brief of brand een kaarsje. Kies wat voor jou het beste voelt.

– Lees en schrijf: Overweeg boeken en online groepen zoals Miskraam Mama’s op Facebook. Het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ biedt nuttige vragen en suggesties voor verwerking.

Verwerkingsproces:  Weet dat het verwerkingsproces voor een man en vrouw vaak anders verloopt, zowel in snelheid als in duur. Maak het bespreekbaar en blijf met elkaar in contact. Alles is ok.

– Betrek eventuele  kinderen: Er zijn prentenboeken die helpen bij het uitleggen van het verlies aan jonge kinderen.

– Zoek professionele hulp: Als je merkt dat je energie niet terugkomt of als je blijft piekeren, zoek dan hulp om het verlies te verwerken.

Wanneer moet je na een miskraam of curettage medische hulp inroepen?
Het is verstandig om in de volgende situaties ons te waarschuwen:

  • Hevig bloedverlies
  • Als het bloedverlies erg ruim is (langdurig, veel meer dan een forse menstruatie), kan dit gevaarlijk zijn. Zeker bij klachten van sterretjes zien of flauwvallen, moet je direct de spoedlijn bellen.
  • Aanhoudende klachten
  • Als na een spontane miskraam of curettage krampende pijn en/of zeer fors bloedverlies blijft bestaan, wijst dit op een incomplete miskraam. Er is dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder aanwezig. Een (nieuwe) curettage is dan meestal noodzakelijk.
  • Koorts
  • Temperatuurverhoging (temperatuur >37,5 C) tijdens of kort na een miskraam kan op een ontsteking in de baarmoeder wijzen. Neem in dit geval contact op ons.

Ongerustheid/vragen
Als je vragen hebt of ongerust bent over het verloop van de miskraam, kun je altijd contact opnemen met ons.

Hulp en ondersteuning

Er zijn verschillende organisaties die specifieke ondersteuning bieden:

– Miskraamcoaches: Gespecialiseerde coaches die je kunnen begeleiden tijdens je emotionele herstel.

– Steunpunt Nova: landelijk steunpunt dat informatie en ondersteuning biedt voor mensen die afscheid moeten nemen van hun baby.

– Lief Gemis: Biedt emotionele en praktische hulp aan ouders na een verlies.

– Ad Lunam: Helpt ouders na een verlies in de zwangerschap met begeleiding en ondersteuning.

Voor praktische hulpmiddelen en meer informatie over verwerking kun je terecht op [miskraambegeleiding.nl](https://miskraambegeleiding.nl). Hier vind je tips, checklists en ervaringsverhalen die je kunnen helpen in deze moeilijke tijd.

Bij ons krijg je de zorg en ondersteuning die je nodig hebt. We zijn hier om je te helpen en begeleiden in deze verdrietige periode, met de aandacht en empathie die je verdient.